Επιλογή σπουδών: οι χρυσοί κανόνες

Επιλογή σπουδών: οι χρυσοί κανόνες

Η σχολική χρονιά έχει φτάσει σχεδόν στη μέση της και σύντομα οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα κληθούν να αποφασίσουν τον προσανατολισμό των σπουδών τους και να επιλέξουν τις σχολές της προτίμησής τους. Μία σημαντική απόφαση που, σε μεγάλο βαθμό, καθορίζει την πορεία του ατόμου στην ενήλικη, πλέον, ζωή του.

Η λήψη της ενδεδειγμένης απόφασης δεν είναι μονοσήμαντο ζήτημα. Αποτελεί συνιστώσα πολλών παραγόντων που πρέπει να συνυπολογίζονται ταυτόχρονα. Ωστόσο, πόσα 18χρονα παιδιά «ξέρουν» σ’ αυτή την ηλικία τι ακριβώς θέλουν; Και πώς θα είναι σίγουρα ότι, τελικά, έκαναν τη σωστή επιλογή;

Πρώτο κριτήριο αποτελεί η αυτογνωσία. Η γνώση και αποδοχή, δηλαδή, του ατόμου σχετικά με τις ρεαλιστικές δυνατότητες, ικανότητες, δεξιότητες, κλίσεις, ταλέντα και φιλοδοξίες του αλλά και τους περιορισμούς που ενδεχομένως έχει.

Δεύτερο κριτήριο είναι η σωστή διερεύνηση του ακριβούς περιεχομένου των σχολών που ενδιαφέρουν τον υποψήφιο. Κάποιες φορές ο τίτλος των σχολών λειτουργεί παραπλανητικά οπότε είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ακριβώς τι προσφέρει η κάθε μια.

Τρίτο κριτήριο, σε άμεση συνάρτηση με τα προηγούμενα, είναι η προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης που ανοίγεται μέσα από τις επιλεγόμενες σπουδές. Όσο κι αν η κλίση μας ή τα ενδιαφέροντά μας μας οδηγούν προς ένα συγκεκριμένο πεδίο , θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσον οι σπουδές σε αυτό διασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα και τι είδους αλλά και η ζήτηση που προβλέπεται να έχουν στην αγορά εργασίας.

Φυσικά, οι οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας είναι μία παράμετρος που θα πρέπει να συνυπολογιστεί. Ενδεχομένως, η σχολή προτίμησης να εδρεύει χιλιόμετρα μακριά από την οικογενειακή εστία οπότε αυτό να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα ως προς τη δυνατότητα παρακολούθησής της.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, λοιπόν, και με βάση τις ρεαλιστικές δυνατότητες του μαθητή, χρειάζεται σωστή πληροφόρηση και ψυχραιμία,ώστε η επιλογή να αποδειχθεί εύστοχη και να οδηγήσει το νέο σπουδαστή σε μία γόνιμη πορεία σπουδών αλλά και επαγγελματικής ζωής, αργότερα.

Facebook Twitter Google+ Pinterest